12 volt airco in camper of caravan? Kan dat en wil je dat?
Innovaties, nieuws en techniek binnen de kampeerbranche

12 volt airco in camper of caravan? Kan dat en wil je dat?

door campairco Admin op Nov 11, 2021

Een camper of caravan airco op 12 volt. Kan dat?

UPDATE Juni 2022 - Dauwpuntkoeling versus 12 volt compressor koeling.

De 220v airco’s op je dak of onder de bank vragen veel stroom en draaien daarom moeilijk op de boordaccu’s. Er moet een flinke omvormer geplaatst zijn, bekabeling moet dik genoeg zijn en vooral de stroomtoevoer moet groot genoeg zijn. Deze zijn eigenlijk alleen te gebruiken wanneer je de beschikking hebt over walstroom. 

Het wordt wel steeds warmer en warmer en veel kampeerders vragen zich wel af of er alternatieven zijn voor deze zwaardere (220v) airco’s. 

De alternatieven

Met “nieuwe” aloude technieken is hier verandering in gekomen en zijn er 12 volt koelsystemen de markt op gekomen. De dauwpuntkoeling. Let op: het nadeel van Dauwpuntkoeling is dat het de ruimte niet ontvochtigt, zoals een compressor airco dat wel doet. Een dauwpuntkoeler verdampt water en met deze temperatuur verschillen maakt het de ruimte een paar graden aangenamer. 

Naast deze dauwpuntkoeling, die niet voor iedere kampeerder is weggelegd is er een mooi alternatief op de markt gekomen...

Namelijk de 12 volt compressor airco. (dus geen dauwpuntkoeling)

NIEUW: 12 volt airco met compressor van IndelB

Dit is een echte airco die werkt op je 12 volt accu. Zonder een omvormer te gebruiken en direct te koppelen aan je huishoudaccu. De airco heeft een compressor die ontvochtigt en koelt. Geschikt voor Campers, caravans en busjes tot 6 meter. 

Veel bezitters van wat oudere campers hebben geen airco aan boord. Met deze 12 volt airco van IndelB heb je jouw camper geupgrade en heb je verkoeling ook tijdens het rijden. Met verschillende standen is het verbruik goed te regelen. 

Verbruik 12 volt compressor airco

Met een energie consumptie van 16 amp (op auto) tot 42 amp (op max) is de airco goed te gebruiken tijdens het rijden. Vooral als de dynamo (of zonnepanelen) voldoende energie (amp) leveren aan de huishoudaccu. 

Het is aan te raden om Lithium accu's te gebruiken, aangezien deze een veel hoger rendement kennen, sneller laden en veel energie kunnen leveren in een korte tijd. 

Een 12 volt compressor airco van IndelB is in combinatie met een 150 Amp Lithium huishoudaccu een goede combinatie. 

Formaat 12 volt dakairco

Deze indelb 12 volt airco is een dakairco en kan in een bestaand dakluik worden geplaatst van 40 x 40. Of er kan een nieuw dakgat worden gemaakt op een lokatie naar keuze. 

De aanschaf + installatie ligt doorgaans rond de 2700 euro inclusief BTW.

(Ex eventuele huishoud accu / batterij)

 

12 volt compressor airco - camper caravan. Airco tijdens rijden

 

 

12 volt dakairco - IndelB - inclusief installatie

 

 

Dauwpuntkoeling: De voordelen van dauwpuntkoeling

 

Dauwpuntkoeling is een oude techniek waar maar weinig energie voor nodig is. Er is enkel energie nodig om water aan te zuigen, koude lucht naar binnen te blazen en vochtige lucht naar buiten te blazen. 

De compressors die we kennen van de “echte” airco’s maken lawaai maar een dauwpuntkoeler doet dat nauwelijks. 

Dauwpuntkoeling - 12 volt airco - voor camper en caravan


Voordelen 12 volt airco (Dauwpuntkoeling)

Bij elkaar opgeteld kent dauwpuntkoeling, of zoals wij het noemen “12 volt koeling”, vele voordelen.

  1. Zo bespaar je zo 70 tot 80% energie ten opzichte van een compressor airco.
  2. Bestaan de systemen enkel uit vaste onderdelen, is er weinig onderhoud nodig en maakt het bijna geen geluid.
  3. Deze 12 volt airco is ook te gebruiken tijdens het rijden.
  4. Gebruikers ervaren de koeling als prettig. Het gaat om een gematigde koeling en dit in tegenstelling tot airco’s die vaak echt koude lucht uitblazen. Er is dus geen sprake van koude tocht.

Voorgekoelde 12 volt systemen vs Niet voorgekoelde 12 volt airco systemen

12 volt dakairco - hoe werkt dat - campairco.com


De nadelen van een 12 volt airco

Wel is het goed om te beseffen dat het hier niet gaat om het airco principe waarbij je verder kan koelen dan het dauwpunt. 

En de 12 volt dauwpuntkoeling verandert de relatieve luchtvochtigheid niet zoals een airco dat wel doet. 


Het verbruik van een 12 volt airco


De NEIL airco op 12 volt levert maximaal 6000BTU. Deze 12 volt airco is daarmee te vergelijken met een Dometic Freshjet 1700. Waarbij de Dometic een vermogen vraagt van 620 Watt en de Neil airco )op standje max, slechts 72 watt. Dat is dus bijna 90% minder!

De ervaringen zijn positief zolang je je ervan bewust bent dat het geen directe verkoeler is zoals een dakairco met compressor. |


Hoe werkt een 12 volt airco van Neil (verdampingskoeler):


Een  12 volt airco verdampingskoeler vangt lucht van buiten op en dwingt deze door een met water bevochtigd filter. Binnen dit filter verdampt het water en neemt daarbij de warmte uit de lucht op. Zodra het koud is, komt er lucht in de voertuigcabine, waardoor de inzittenden een frisse omgeving behouden. De verdampende airconditioning is een natuurlijke airconditioning die, omdat deze werkt via het verdampingsprincipe, geen CO2-uitstoot veroorzaakt en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.

In tegenstelling tot een airconditioner heeft een verdampingskoeler een zeer laag elektrisch verbruik en sluit het rechtstreeks aan op de accu van het voertuig.

Bij het werken door verdamping zijn de prestaties van een airconditioning afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid en de buitentemperatuur. Hoe hoger de temperatuur en hoe lager de luchtvochtigheid, hoe beter de prestaties van de airconditioner.

De volgende tabel toont de temperatuur waarbij de lucht uit de airconditioner komt, afhankelijk van de buitentemperatuur en relatieve vochtigheid.

12 volt airco - Dauwpuntkoeling

 


Elke kolom komt bijvoorbeeld overeen met een buitentemperatuur (28 graden Celsius). In elke rij verschijnt de relatieve vochtigheid (in het voorbeeld 30%). De waarde in de doos (18 ° graden Celsius) komt overeen met de temperatuur waarbij de lucht uit de airconditioner komt.


In dit geval zendt de airconditioner een luchtstroom van 10 graden onder de omgevingstemperatuur.


Wat is het voorgekoelde systeem?


In veel voertuigen wordt de watertank van de airconditioning blootgesteld aan de zon en hoge temperaturen. Om deze reden warmt het water erin op en kan het een temperatuur van meer dan 75° C bereiken.

Door het klimaatregelingsfilter met heet water te bevochtigen, vermindert de klimaatregeling zijn efficiëntie en verliest hij zijn nut wanneer dat het meest nodig is. Geconfronteerd met dit probleem, voegen veel gebruikers ijs toe aan de watertank, wat de situatie slechts een paar minuten verlicht.


Het voorkoelsysteem (gepatenteerd door Neil) biedt een LAATSTE OPLOSSING, die de temperatuur van de externe tank isoleert van de temperatuur van het water waarmee het filter wordt bevochtigd (bevochtigt met koud water uit de voorkoelkamer) dus optimale prestaties, zelfs wanneer het water in de externe tank boven de  80° C is.

 

Conclusie:
Ben je op zoek naar een airco die ook werkt tijdens het rijden en moet hij echt koelen. Kies dan voor de IndelB airco op 12 volt. Dauwpuntkoeling is enkel voor specifieke gevallen geschikt. 
Veel gestelde vragen omtrent de 12volt dakairco van IndelbB. 
IndelB 12V Dakairco FAQ

Veelgestelde vragen over de IndelB 12V Dakairco

 

Hoeveel stroom verbruikt de IndelB 12V dakairco? De IndelB 12V dakairco heeft een gemiddeld stroomverbruik van 22 ampère bij 12 volt. (auto stand 16amp en max stand 42amp)
Wat zijn de afmetingen van de IndelB 12V dakairco? De afmetingen van de IndelB 12V dakairco zijn 765 x 560 x 235 mm.
Kan de IndelB 12V dakairco ook op 24 volt worden gebruikt? Nee, de IndelB 12V dakairco is ontworpen om alleen op 12 volt te werken.
Is de IndelB 12V dakairco geschikt voor gebruik in een camper of caravan? Ja, de IndelB 12V dakairco is zeer geschikt voor gebruik in campers en caravans tot ong 6mtr.
Is de installatie van de IndelB 12V dakairco ingewikkeld en moet ik een professional inschakelen? De installatie van de IndelB 12V dakairco is niet ingewikkeld, maar het wordt wel aanbevolen om een professionele installateur te raadplegen als u geen ervaring heeft met het installeren van aircosystemen en elektrotechniek.
Heeft de IndelB 12V dakairco een verwarmingsfunctie? Nee, de IndelB 12V dakairco heeft geen verwarmingsfunctie. Het is alleen ontworpen om te koelen.
Hoeveel koelvermogen heeft de IndelB 12V dakairco? De IndelB 12V dakairco heeft een koelvermogen van 1200 watt (4100 BTU/uur).
Moet ik de IndelB 12V dakairco regelmatig onderhouden? Ja, regelmatig onderhoud van de IndelB 12V dakairco is nodig om de prestaties en efficiëntie van de unit te behouden. Het wordt aanbevolen om de filters regelmatig schoon te maken en de condensor en verdamper te inspecteren

Airco nodig tijdens het rijden?

Compleet: Voor 2699,- installeren wij de IndelB 12volt airco in jouw camper, caravan of bus.

Ideaal voor oudere campers en bussen die geen airco aan boord hebben. Een motor airco laten installeren is vaak geen goede optie want is erg duur.

Daarom is deze 12 volt airco een goede oplossing. Gebruik hem tijdens het rijden, of als je stil staat.

Aangesloten op de huishoud accu of direct te gebruiken vanaf de walstroom.