Airco installatie achteraf in camper of caravan - De voordelen & alternatieven
Innovaties, nieuws en techniek binnen de kampeerbranche

Airco installatie achteraf in camper of caravan - De voordelen & alternatieven

door campairco Admin op Nov 11, 2021

Achteraf airco inbouwen camper of caravan

Je hebt een camper of caravan gekocht en je vraagt je af of het verstandig is om een airco achteraf in te bouwen.

Wij vertellen je graag meer over de kosten, impact, werk en de verschillende oplossingen die er zijn. Maar ook gaan we in op de waarde die deze accessoire toevoegt aan je camper of caravan. 

Om maar gelijk met de belangrijke voordelen te beginnen. 

Een bank of dakairco heeft de volgende voordelen:

 • Onttrekt vocht uit de ruimte 
 • Het geeft meer comfort aan je kampeerreis
 • Mooi weg te werken
 • Ze zijn tegenwoordig behoorlijk stil en dus geen overlast voor je buurman
 • Binnen een paar minuten je camper op temperatuur (mits het juiste vermogen)
 • Geen onderhoud benodigd in veel gevallen, het zijn gesloten systemen
 • Creeer meerwaarde aan je camper of caravan
 • Je verhuurt je camper sneller met een airco
 • En als laatste en misschien wel het grootste voordeel; niet meer bezweet je bed in moeten.

Een airco en kamperen, iets wat velen niet samen vinden gaan. Toch denken er veel bezitters over na want de temperaturen gaan ieder jaar omhoog, ook voor de kampeerder is het regelmatig afzien. Koeling van je camper of caravan is dan echt noodzakelijk.

Airco’s op de camping worden ook steeds normaler. De schaamte is voorbij. Ze verbruiken niet meer zoveel energie als vroeger en zijn stil genoeg om je buurman niet tot last te zijn.

Het kan in verschillende vormen.

Zo heb je een dakairco of een bankairco. Beiden achteraf te installeren. De bankairco plaats je “onder de bank” en de dakairco plaats je op een geschikte plek op het dak, of er wordt gebruik gemaakt van het al bestaande gat van het dakraam.

Dan is er natuurlijk de Motorairco die enkel te gebruiken is wanneer de motor draait.

En hebben we de Mobiele airco die als een losse unit neergezet kan worden of als een split airco aan het raam bevestigd kan worden. 

In de oudere modellen campers zit geen motor airco, hier ben je dus in veel gevallen aangewezen op het achteraf installeren van je airco. Ben je bereid een investering te doen, kies dan voor het achteraf inbouwen van een dak of bank airco.

Achteraf inbouwen van een motorairco kent teveel risico’s en de kosten zijn hoog. Kies dan als alternatief voor een motorairco een 12 volt airco, die je ook achteraf en tijdens het rijden kan gebruiken. Let wel op: Deze werkt niet hetzelfde als een airco met een compressor maar biedt wel het comfort. Lees hier meer over de 12 volt airco. 

 
Overweging

De kosten van het plaatsen van een bank of dakairco liggen rond de 1800,- euro. Dit is best een aankoop. Toch is het de moeite waard. De voordelen hebben we hierboven uiteengezet. Maar daarnaast is het zo dat de waarde van je camper of caravan ook wordt verhoogd. En aangezien campers met een airco erg in trek zijn, is de investering snel terugverdiend. 

 

Alternatieven voor camper of caravan dak of bank airco

De alternatieven voor een dak of bank airco zijn verdampingskoelers, of 12 volt airco zoals we eerder al schreven. Dit is een milieuvriendelijk alternatief, deze systemen maken geen gebruik van koelmiddelen die het milieu schaden.

Dit systeem werkt door lucht van buiten op te zuigen en deze door een water bevochtigingsfilter heen te blazen. Hierdoor wordt de warme lucht opgenomen en zodra deze koud genoeg is wordt deze de cabine weer in geblazen. Er is hier geen sprake van co2 uitstoot. 

Een bijkomend voordeel is dat een verdampingskoeler of 12 volt airco een laag energieverbruik kent en kan draaien op een 12 volt accu. Dit is interessant voor veel kampeerders die soms afhankelijk zijn van hun eigen stroomvoorziening en toch verkoeling zouden willen.

 
De voordelen van een verdampingsairco op 12 volt
 

 • Verbruikt geen brandstof
 • Kan gebruikt worden zonder draaiende motor
 • Laag in energieverbruik
 • Een milieuvriendelijk alternatief

   

Lees meer over de 12 volt airco’s / verdampingskoelers van Neil.


Ben je overtuigd en wil jij een Airco inbouwen in je camper of caravan? Neem dan contact met ons op via de chatbox rechtsonder in beeld.

 

Of bekijk hier onze dakairco's met of zonder installatie

 

Bankairco inbouwen

De bankairco kent het voordeel dat het gewicht laag ligt. Dit zorgt voor een stabielere wegligging en geeft minder geluid bij het rijden. 
Je kan een bank airco op 2 manieren installeren. De economische en de uitgebreide manier. Eigenlijk adviseren wij enkel voor de uitgebreid en tevens juiste installatie te gaan. Waarom? We leggen het je graag uit. 
 
Koude lucht daalt, daarom zal de airco enkel goed functioneren als de luchtpijpen zo hoog mogelijk zijn gemonteerd en de lucht dus van boven naar benden kan zakken. Doe je dit niet dan zal de koude lucht beneden blijven hangen, dit weinig tot geen effect zal hebben op de temperatuur en de koude lucht via de bodem en roosters snel zal vervliegen. Super inefficiënt en duur!
 
Wil je een bank airco installeren, plaats dan buizen naar boven, zo hoog mogelijk. Zorg voor een goede verdeling zodat de gehele camper of caravan verkoeld kan worden. 
 
De tijdsinvestering is groter zal je begrijpen. Er zal door kastjes en wandjes heen gezaagd moeten worden. Oude buizen van bijvoorbeeld de truma ringverwarming kunnen NIET gebruikt worden. Dit is een soort papier en dit zal vochtig worden en uiteindelijk vergaan. Geschikte buizen en afvoeren moeten hiervoor worden aangelegd.
 
Er zijn veel aanbieders die de economische installatie aanbieden. Wij willen je hiervoor waarschuwen. Met deze manier van installatie zal je niet het gewenste resultaat bereiken. 
 
Een bijkomende voordeel van een bankairco is doordat deze meestal “onder de bank” geplaatst wordt, het geluid goed wordt geabsorbeerd door de bekisting en de kussens. Iets waar je bij een dakairco meer last van hebt. De compressor is het onderdeel wat het meeste lawaai maakt en deze is bij een bankairco beter geisoleerd dan bij een dakairco, door zijn positie. 
 

Split Airco

Ook zijn er split airco’s te krijgen op de markt. Om heel eerlijk te zijn willen we hier niet teveel aandacht aan besteden. De capaciteit van de airco’s (koelkracht) is zeer beperkt is dus relatief duur. 
 

Conclusie

 • Kies het juiste vermogen voor je maat camper of caravan.
 • Besteed aandacht aan de installatie en vooral als dit een bank airco betreft.
 • Ga niet voor het goedkoopste maar ga voor comfort en kwaliteit.
 • Ben je op zoek naar een milieubewuste en energiezuinige oplossing, kies dan de 12 volt airco. 

Bekijk hier de airco's die wij verkopen met optionele installatie. Wil je de airco los kopen? Kies dan voor de optie "losse verkoop". 

 

BEKIJK AL ONZE DAKAIRCO's MET OF ZONDER INSTALLATIE

Airco nodig tijdens het rijden?

Compleet: Voor 2699,- installeren wij de IndelB 12volt airco in jouw camper, caravan of bus.

Ideaal voor oudere campers en bussen die geen airco aan boord hebben. Een motor airco laten installeren is vaak geen goede optie want is erg duur.

Daarom is deze 12 volt airco een goede oplossing. Gebruik hem tijdens het rijden, of als je stil staat.

Aangesloten op de huishoud accu of direct te gebruiken vanaf de walstroom.