Alternatieven voor je schotel op je camper of caravan
Innovaties, nieuws en techniek binnen de kampeerbranche

Alternatieven voor je schotel op je camper of caravan

door Joost Harmsma op Jun 10, 2022

Steeds meer kampeerders zitten met een oude schotel die eigenlijk niet meer gebruikt wordt, of in de weg zit. Na verloop van tijd gaat het mechanisme stuk (X-motor Fout), of nog erger, begint het te lekken door de verweerde gaten en losgelaten kitrand.

Ook neemt de schotel nog best wat ruimte in beslag. Tegenwoordig plaats je liever een paar extra zonnepanelen die de accu volladen en je weer een dag extra vrijheid geven. De schotel is uit de mode. 

Maar wat zijn dan de alternatieven voor een schotel op de camping tegenwoordig?

1. Mobiel internet

Inmiddels is 4G en 5G behoorlijk ingeburgerd. Er zijn goede afspraken gemaakt binnen Europa over het verbruik van mobiel Internet.

Een fantastische vooruitgang, hierdoor is niemand meer afhankelijk van de (meestal) slechte en onbeveiligde Wifi verbindingen op de camping en heb je een vast bedrag per maand waar je binnen de EU van kan internetten.

Het maximale dataverbruik in de EU met een Nederlands abonnement is per provider verschillend. Hoewel het bij een onbeperkt abonnement zo is geregeld dat je buiten NL 25GB per maand mag verbruiken. Genoeg voor heel wat uurtjes tv.

Deze maximale afname geldt dan niet voor het land waar je het abonnement hebt afgesloten. (dat is dan echt onbeperkt). Heb je dus een NL abonnement, dan mag hier op de camping in NL onbeperkt data verbruiken. De kosten liggen rond 30 euro per maand. 

2. Bereik mobiel internet

Aangezien het bereik en de dekking van de mobiele providers binnen Europa erg goed is, is de kans ook groot dat je op een camping een prima ontvangst hebt. Toch kan het voorkomen dat je tussen de bergen staat en de zendmast net dat gat niet goed bereiken kan. Daarvoor zijn er antennes die je op je dak van je camper op caravan plaatst. Deze zorgen voor de versterking van het ontvangst.

Dit is ook ideaal tijdens het rijden, mocht je gebruik maken van digitale tv of muziek, dan is ontvangst ook hier fijn. Zo heb je geen haperende lijn onderweg.

Een goede en sterke mobiele telefoon versterk / antenne heb je al voor 35 euro inclusief BTW. 

(bekijk de complete set)

3. Streamen vanaf je telefoon of met een router

Inmiddels zijn we gewend aan het mobiele dataverbruik en kijken we films, youtube, netflix, spelen we spelletjes en uploaden we video's en foto's ongemerkt naar de cloud. Allemaal data vanuit je broekzak via die 3 of 4G verbinding.

De content (digitaal materiaal) kan tegenwoordig makkelijk worden geprojecteerd naar een ander device (tv of ander product in de je camper)

Het voordeel is dat je groot beeld hebt, beter geluid en je kan beter samen kijken. Wel zo gezellig.

4. Streaming box. 

Een Streaming box is een klein kastje wat je aansluit via HDMI aan je bestaande tv. Dit boxje is verbonden met het internet via een router. Deze streamingbox heeft software waar je NLziet, Netflix, Youtube, HBO, Canal Digital etc etc op kan installeren.

Heel eenvoudig. De appjes zijn met 1 druk op de knop te installeren. Er is een groot aanbod.

Afhankelijk van het abonnement betaal je een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de streaming dienst. Dit komt naast je 4G abonnement. Kijk je eigenlijk alleen maar NPO1, 2 of 3. Dan is een abonnement op bijvoorbeeld NLziet 7,95 per maand een goede keuze.

5. USB stick (zoals google Chromecast)

Een andere oplossing is google chromecast aansluiten op je tv. Hier draaien een aantal appjes op en de chromecast is verbonden met de router. Je telefoon en de chromecast zijn beide verbonden met hetzelfde Wifi adres*.

* Voor het gebruik van een streamingbox of een chromecast heb je een Wifi netwerk nodig. De makkelijkste manier is een 4G router te gebruiken. Hier stop je een Simkaartje in en hij maakt automatisch verbinding met het lokale 4g / 3G netwerk. Alle devices (laptops, computers, Ipads etc etc) maken verbinding met deze router en zijn hierdoor online. Precies zoals bij je thuis.

Maar wat voor 4G router moet ik dan hebben in mijn camper?

Er zijn inmiddels veel merken die hier een mooie oplossing hebben ontwikkeld. Zo heeft ZTE een compacte en zuinige (12volt) 4G router op de markt gezet. Deze is in combinatie met de eerder genoemde antenne versterker een perfecte oplossing. 

Zo verbind je via deze 4G router tot wel 40 devices. Kan je kiezen welke SIMkaart je erin stopt. Dit kan dus een lokale, of eigen simkaart zijn.

Kies de goedkoopste oplossing. 

Bekijk de Wifi 4G sets: 

 

 

Airco nodig tijdens het rijden?

Compleet: Voor 2699,- installeren wij de IndelB 12volt airco in jouw camper, caravan of bus.

Ideaal voor oudere campers en bussen die geen airco aan boord hebben. Een motor airco laten installeren is vaak geen goede optie want is erg duur.

Daarom is deze 12 volt airco een goede oplossing. Gebruik hem tijdens het rijden, of als je stil staat.

Aangesloten op de huishoud accu of direct te gebruiken vanaf de walstroom.