Woonaccu / leefbatterij vervangen door Lifepo4 Lithium accu? Wel of niet?
Innovaties, nieuws en techniek binnen de kampeerbranche

Woonaccu / leefbatterij vervangen door Lifepo4 Lithium accu? Wel of niet?

door Joost Harmsma op Feb 07, 2023

Geregeld krijgen wij de vraag:

Ik wil mijn loodzuur accu vervangen door een Lithium accu in mijn camper. Wat kost dat?

Een kort antwoord is er niet. Waar je op moet letten, wat de consequenties zijn en wat de kosten zijn, hangt helemaal af van de type installatie. Hierover meer in dit blog bericht.

Als eerste een paar punten waar je rekening mee moet houden en waar de prijs dus van afhankelijk is. 

Bij het vervangen van een loodzuur accu naar een Lithium Lifepo4 accu in een camper, is het belangrijk om rekening te houden met:

  1. Spanning: Om de Lithium accu goed te laden is een aparte Lithium accu lader nodig die de juiste spanning levert.

  2. Let op. Als je het EBL block de lithium accu laat laden, dan moet dit EBL block geschikt zijn voor Lithium. Is dat niet zo, dan zal daar een oplossing voor gevonden moeten worden afhankelijk van de situatie.

  3. Capaciteit: kies een Lithium Lifepo4 accu met een geschikte capaciteit voor de energiebehoefte van uw camper. Tel alle afnemers bij elkaar op. Led verlichting, koelkast (mits of electriciteit), radio, laptop laders, camera's, pompjes, etc etc. Met deze optelsom en het aantal dagen dat je bijvoorbeeld off-grid zou willen staan, weet je wat voor accu je nodig hebt. Het aantal Amperes. 

  4. Beveiliging: kies een Lithium Lifepo4 accu met ingebouwde beveiliging tegen overbelasting, oververhitting en kortsluiting. In de meeste gevallen zit er een BMS op. het battery management systeem. Dit systeem zorgt voor de bescherming van het systeem. 

  5. Zorg ervoor dat je kabels gebruikt die dik genoeg zijn. Anders ontstaan er problemen en kan de hitte hog oplopen in deze kabels met brand tot gevolg. 

  6. Wil je ook laden tijdens rijden? Dan zal er een booster moeten worden geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de accu oed wordt geladen tijdens het rijden. Ook zorgt deze booster ervoor dat de Dynamo van de auto niet stuk gedraaid wordt. De hoog laadstromen die een lythium accu accepteert (weinig weerstand) zorgt ervoor dat de Dynamo kapot kan draaien. Daarom is het advies om altijd een Booster te gebruiken. 

  7. Heb je zonnepanelen? Gebruik dan altijd een MPPT lader. Deze lader is geschikt om ook de Lithium accu te laden. 

Airco nodig tijdens het rijden?

Compleet: Voor 2699,- installeren wij de IndelB 12volt airco in jouw camper, caravan of bus.

Ideaal voor oudere campers en bussen die geen airco aan boord hebben. Een motor airco laten installeren is vaak geen goede optie want is erg duur.

Daarom is deze 12 volt airco een goede oplossing. Gebruik hem tijdens het rijden, of als je stil staat.

Aangesloten op de huishoud accu of direct te gebruiken vanaf de walstroom.